maanantai 30. maaliskuuta 2015

Ulko-ovelta liikkujan paratiisiin


Ihmisten elintavat ovat muuttuneet aiempaa passiivisemmiksi. Syiksi on mainittu useita eri tekijöitä, kuten esimerkiksi lisääntynyt ruutuaika ja vähemmän fyysisesti kuormittavat työtehtävät. Myös muu hyötyliikunta on koneellistumisen myötä vähentynyt. Erääksi liikkumattomuuden syyksi on lisäksi mainittu liikuntapalveluiden kalleus. Samalla media markkinoi täydellä höyryllä ”Personal Trainer” -palveluista, "Body Pump:sta", kuntosalikorteista ja muista vastaavista maksullista liikuntapalveluista, jotka eivät ole kaikkien saavutettavissa tai edes mielenkiinnon kohteena


Valitettavan harvoin markkinointi kohdentuu lähes ilmaisten ulkoliikuntapalveluiden ja – paikkojen tarjontaan. Avatessasi asuntosi ulko-oven astut elämäsi monipuolisimpaan liikuntapaikkaan – ulos puhtaaseen luontoon. Suomen ulkoilureitit ja – polut, pyörätiet sekä latuverkostot ovat kaikkien saavutettavissa ja pääosin käyttäjille ilmaisia. Luonnossa liikkumisen hyödyt niin ihmisen fyysiselle kuin henkiselle hyvinvoinnille ovat tunnetut. Kestävyystyyppinen liikunta luonnossa sauvakävellen, pyöräillen tai hiihtäen parantaa sydämen sekä hengitys- ja verenkiertoelimistön suorituskykyä sekä tuki-ja liikuntaelinten toimintaa, tehostaa kehon rasva-aineenvaihduntaa ja lisää henkistä hyvinvointia. Jo lyhytkestoinen 20–30 minuutin päivittäinen kävely luonnossa ennaltaehkäisee terveysriskejä. Miksi maksaa liikkumisesta, jos pääset ulko-oveltasi liikkujan paratiisiin. Aurinkoisella ilmalla liikkuminen tarjoaa elimistöllesi myös annoksen D-vitamiinia, mitä maksullinen sisäliikunta ei tee.

Monipuolisesti fyysistä toimintakykyä kehittäviä ulkoliikuntamuotoja on useita. Muutama sellainen on kävely, sauvakävely, juoksu, hölkkä, vaellus, suunnistus, maastohiihto, pyöräily, melonta ja erilaiset pihapelit kuten jalkapallo ja lentopallo. Kun lisäksi vanhemmat omalla esimerkillään kannustavat lapsiaan liikkumaan luonnossa, saadaan runsaasti huomiota herättänyt lasten liikkumattomuuskin osin torjuttua. Ennen pihoilla pelattiin perheiden välisiä lentopalloturnauksia, jotka nykyään ovat harvinaisuuksia. Useammin törmää kiukkuisiin aikuisiin, jotka estävät lasten ja nuorten liikuntaleikkejä pihoilla kokien sen häiriöksi. Lainatakseni edesmenneen tasavaltamme presidentin Urho Kekkosen sanontaa – ”Kaikki syyt, jotka estävät liikkumisen, ovat tekosyitä”. 

Tee liikkumisestasi helppoa - ulko-ovelta liikkujan paratiisiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti